Kan ett litet tillskott på litium förlänga livet?

Kan ett litet tillskott på litium förlänga livet? Ja i alla fall enligt flera olika vetenskapliga artiklar. Det gäller definitivt för en typ av rundmask och för fruktflugor, men man har också sett att man har lägre ”standard mortality rate” i områden i Japan där vattnet naturligt innehåller mer litium.

Man kan fråga sig vad resultat på maskar och flugor egentligen har med det här att göra, men faktum är att grundläggande biokemiska processer är desamma för alla djur, inklusive flugor och maskar. Det mest intressanta är för övrigt att forskarna kan visa på vilka mekanismer som ligger bakom den längre livslängden. Det står att läsa om i en artikel som kom redan för ett par år sedan (april 2016)  i tidskriften Cell Reports, ”Lithium promotes Longevity through GSK3/NRF2-Dependent Hormesis”. Artikel är avsedd för forskare i molekylär cellbiologi, men slutsatsen är att litium i låga doser förlänger livet.

Vad man också kunde se hos flugorna som fick litium var att de tålde socker bättre och hade lägre nivåer av blodfetter. De var också mer stresståliga, vilket man kunde se genom att mäta minskad förekomst hos ämnen som tyder på stress hos dem som fick lite litium.

De påpekar också i artikeln att många läkemedelsbolag har utvecklat, och nu testar, kemiska substanser som ska vara selektiva GSK3-hämmare, och kunna användas för en rad olika behandlingar – allt från att minska övervikt till att förebygga Alzheimers. Att de inte lanserar preparat med lite litium istället beror säkerligen på att det är ett naturligt ämne som det inte går att patentera, och därmed tjäna mycket pengar på. Höga doser litium, som man får som läkemedel mot bipolär sjukdom, ger för övrigt biverkningar och förlänger inte livet hos vare sig flugor eller människor. Du hittar studien här https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27068460

För den som vill läsa lite mer ”lättsmält” information om litium och dess hälsoeffekter rekommenderas boken ”Litium det nya hälsomineralet” som bl a går att köpa här https://www.bokus.com/bok/9789197742757/litium-det-nya-halsomineralet/

Annonser
Standard

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s