Litiumboken kapitel 13

 

13. Livslängd och litium

Efter att ha läst de tidigare kapitlen kanske det inte låter särskilt konstigt om man påstår att litium skulle kunna förlänga livet. Med sin balanserande effekt på en rad viktiga processer, som inbegriper GSK3 och IMPase, riskerar vi inte lika lätt att drabbas av en rad sjukdomar med dödlig utgång, men vi håller oss också mer friska rent generellt.

Det finns också några studier där man sett tecken på att ett extra tillskott på litium förlänger livet rent bokstavligt. En är en epidemiologisk studie från Japan, publicerad 2011 av Kim Zarse vid universitetet i Jena, Tyskland och Takeshi  Terao vid Oita University i Japan, där man visat att det finns en korrelation mellan standardiserat dödstal och nivån av litium i dricksvattnet. Trots att litiumnivåerna var mycket låga 0,0007 – 0,059 mg/l kunde man se en statistisk säkerställt resultat.  Ju mer litium i dricksvattnet desto lägre dödstal.

I artikeln redovisade forskarna också ett försök där de tillfört litium till odlingsmediet för en speciell typ av rundmask som ofta används inom fysiologisk forskning. Efter 20 dagar levde ca 10 % fler maskar av dem som fått litium. Efter 30 dagar var i princip alla döda förutom några få av ”litiummaskarna”.(ref 1)

I en annan studie gjord 2008 av Gawain McColl, vid Buck Institute for Age Research i Kalifornien, och medarbetare, testade man olika doser av litium i odlingsmediet för samma typ av rundmask. I princip alla levde efter 10 dagar, men efter 15 dagar hade 80 % dött av dem som inte fick något litium. Lägst dödlighet var det för de maskar som hade fått 10 mmol litium per liter näringslösning (ca 70 mg/l). Där var bara ca 30 % döda efter 15 dagar. Man kunde också se att högre nivåer av litium inte bidrog till längre livslängd utan tvärt om. Vi högsta testade nivån, 100 mmol, var alla döda efter bara 13 dagar.(ref 2)

En ofta använd markör för åldrande är att studera längden av cellernas telomerer. Telomerer är ändorna på våra kromosomer och de kortas av något efter varje celldelning. Korta telomerer är associerade med högre ålder, men också med hjärtkärlsjukdom, typ2 diabetes, stress och psykisk sjukdom.

En intressant iakttagelse är resultatet från en svensk studie av Lina Martinsson vid Karolinska Institutet som publicerades 2013. Hon undersökte patienter som behandlats med litium för bipolär sjukdom och längden på deras telomerer. Sedan jämförde hon dem mot en kontrollgrupp som inte fått litium. Resultatet var att de litiumbehandlade i snitt hade 34,5 % längre telomerer än kontrollgruppen i sina lymfocyter, den typ av vita blodkroppar som ofta används för att mäta telomerlängden. Vad hon också såg var ett svagt direkt samband mellan hur länge en person ätit litium och längden på telomererna.(ref 3)

Det finns ännu inga epidemiologiska studier där man undersökt telomererna hos personer som levt i områden med lite mer litium i dricksvattnet. Att man skulle kunna få motsvarande resultat som i Martinssons studie är dock inte helt otroligt.

Nu finns det i och för sig studier där man visat på att det finns andra faktorer som gör att telomererna inte kortas så mycket. Dels gäller det personer som motionerar mycket och i övrigt har en hälsosam livsstil, men det finns också en som visar att en måttligt förhöjd nivå av arsenik i dricksvattnet är associerat med längre telomerer. Den är bland annat gjord av Karin Broberg i Lund, och ”arsenikvattnet” kom från brunnar i norra delen av Argentina på över 3000 m höjd. Det intressanta är att tidigare studier visat att det ofta också finns hög nivå av litium i den delen av världen. Några uppgifter om litiuminnehållet i vattnet finns dock inte i arsenikstudien.(ref 4)

Frågan är hur mycket litium man måste få i sig dagligen för att uppnå hälsoeffekter och förlänga livet. Tyvärr finns det ingen som vet. Professor Schrauzer har angett 1 mg/dag som en nödvändig dos. Han grundar det på de effekter han sett i de epidemiologiska studierna, men också på den speciella studien han gjort med tillsats av 0,4 mg litium per dag, där han sett positiva effekter på mental förmåga och humör. I studien på Alzheimerspatienter däremot, visade det sig att även en så låg dos som 0,3 mg litium per dag kunde bromsa sjukdomsförloppet. Ska man tro den studien så kanske det räcker med 0,3 mg litium per dag för att kunna påvisa positiva effekter på åtminstone en åldersrelaterad sjukdom.

Referenser:

 1. Zarse K et al, Low-dose lithium uptake promotes longevity in humans and metazoans. Eur J Nutr.2011 Aug;50(5):387-9
 2. Gawain M et al, Pharmacogenetic Analysis of Lithium-induced Delayed Aging in Caenorhabditis elegans. , J Biol Chem. 2008 January 4; 283(1): 350–357.
 3. Martinsson L et al, Long-term lithium treatment in bipolar disorder is associated with longer leukocyte telomeres. Transl Psychiatry.2013 May 21;3:e261
 4. Li H, Broberg K et al, Arsenic exposure through drinking water is associated with longer telomeres in peripheral blood. Chem Res Toxicol.2012 Nov 19;25(11):2333-9
Annonser
Standard

5 reaktioner på ”Litiumboken kapitel 13

 1. Hej!
  Mycket intressant läsning.
  Är ingenjör, krävande jobb, tidsbrist, och minskad motion. Ledde till en period med utmattningssyndrom. Läste din bok, letade efter glasört och goijibär, och hittade en hälsokostbutik som sålde mig litiumorotate! Fick mig en föreläsning av en intresserad och i mitt tycke hyffsat påläst (för en gångs skull) säljare bakom disken. Hon sålde litiumorotate, och jag gick hem och googlade… Sök på denna form av litium och läs om skillnaden mellan de olika litiumsalterna. Det verkar vara stor skillnad i hur litium är bundet kontra upptaget. Jag har bara ätit 5mg litiumorotate i en vecka ännu. Jag för dagbok och försöker stämma av några parametrar varje dag. Mycket spänd på dina kommande bloggar!!
  Martinvinranke@gmail.com

  Gilla

  • Hej, och tack för din kommentar! Att man sålde litiumorotat i Sverige visste jag inte, men det går ju att köpa i USA och via webben. Att ta 5 mg per dag är ett relativt högt intag då den inofficiella rekommendation som finns säger att 1 mg per dag räcker. När det gäller upptaget så finns det inget som egentligen säger att litiumorotat skulle tas lättare upp av hjärnan. Du kan läsa mer om det i bifogad länk under rubriken ”Sources of Lithium: Dietary and Supplement Doses”, https://alzdiscovery.org/cognitive-vitality/report/lithium-dietary-and-supplement-doses. Trots att oratat är ett ämne som kroppen själv producerar så är det inte bra att få i sig för mycket av det. Studier visar att det i höga doser kan vara canceriogent. Ett alternativ till glasört och gojibär som naturliga källor till lite extra litium är mineralvattnet SANTO-Li, läs mer på http://www.santoli.se.
   /PJ

   Gilla

 2. Ja, det finns fler som skriver om litium och hur viktigt det är för vår hälsa. Jag har faktiskt läst Marshalls artikel, men din första länk fungerade inte.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s